Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

O Luis Orozco στο "Hammam"

Πριν από λίγες μόλις ημέρες μιλήσαμε για την Έκθεση Ζωγραφικής του Luis Orozco στην Γκαλερί "Hammam" της Μυκόνου.
Το ότι η Μύκονος αποτελεί πηγή εμπνεύσεως για πολλούς ζωγράφους και καλλιτέχνες είναι γνωστό. Αυτό, που ίσως να είναι λιγότερο γνωστό είναι το ότι κάποιοι από αυτούς την έχουν επιλέξει ως τόπο μόνιμης κατοικίας - και ένας ανάμεσά τους είναι και ο Luis Orozco, που γεννήθηκε και σπούδασε ζωγραφική στο Μεξικό.
Ο ζωγράφος, που εικονίζεται εδώ με την γκαλερίστα του "Hammam", ζει και εμπνέεται και εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια στην Μύκονο, όπου, άλλωστε διατηρεί το ""ΟΡΑΜΑ", τον δικό του μόνιμο εκθεσιακό χώρο, στην πάροδο της Ενόπλων Δυνάμεων, που ξεκινάει δίπλα από το κατάστημα της "NAUTICA".



Η ζωγραφική του Orozco ορίζεται κυρίως από τα έντονα, ζεστά χρώματα και τις γραμμές, που χαρακτηρίζουν το κλασικό Μυκονιάτικο τοπίο και που αποτελούν συνάμα την συνισταμένη των οπτικών βιωμάτων των ανθρώπων, οι οποίοι έχουν ζήσει είτε στο Μεξικό είτε στις Κυκλάδες.
Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο το ότι ο Μεξικανός Orozco έκανε σπίτι του την Μύκονο, με την ευκολία που, φαντάζομαι, κι ένας Κυκλαδίτης θα ένοιωθε σπίτι του το Μεξικό ή την Santa Fe του Νέου Μεξικού των ΗΠΑ. Το φως κι οι δυσκολίες της ζωής, τα χρώματα κι οι πανάρχαιες, ενστικτώδεις αρχιτεκτονικές λύσεις, που απαντούσαν στα ίδια καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων των δύο τόσο απομακρυσμένων, αλλά και τόσο κοντινών, αυτών περιοχών, έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά και είναι ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά, που ανάγλυφα και μαγευτικά εμφανίζονται στους πίνακες του ζωγράφου και μας ταξιδεύουν!





Η Έκθεση στο "Hammam" μπορεί να έχει τελειώσει καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές, αλλά τα χρώματα κι οι φιγούρες του Luis Orozco μένουν βαθιά εντυπωμένα μέσα μας και μας ακολουθούν - κι αυτό είναι γιορτή για την ματιά και την ψυχή!
Luis, σ' ευχαριστούμε!






Δεν υπάρχουν σχόλια: