Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2008

Μια βραδυά στο "Γρυπάρειο"

Ένα φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο στην Μύκονο... λίγο γκρίζο, λίγο βροχερό, αλλά γλυκό...
Μια απόδραση από την Αθήνα μικρή, αλλά πολύτιμη...
Και σπάνια, γιατί έμελλε να τελειώσει με μια βραδυά στο "Γρυπάρειο"!
Το "Γρυπάρειο" είναι ένα μικρό αριστούργημα, ένας πολιτιστικός πόλος, που δημιουργήθηκε στην Μύκονο με δωρεά της Κυρίας Σοφίας Γρυπάρη, στην μνήμη του συζύγου και του γιού της. Ένα μικρό "Μέγαρο Μουσικής", λίγο έξω από την Χώρα της Μυκόνου, λιτό, καλαίσθητο και, κυρίως, με εξαιρετική ακουστική, που μπορεί, με την σωστή και πλήρη αξιοποίηση από τον Δήμο, να αλλάξει τα δεδομένα της πολιτιστικής ζωής του νησιού, να προσδώσει περιεχόμενο στην καθημερινότητα των νέων του νησιού.
Προς αυτήν την κατεύθυνση υπάρχουν ακόμη πολλά, που πρέπει και που μπορούν να γίνουν από τον Δήμο, γιατί τώρα που υπάρχει ένας τέτοιος χώρος, μπορεί να αποτελέσει και η Μύκονος σταθμό στις περιοδείες σοβαρών καλλιτεχνικών συγκροτημάτων μουσικής ή χορού...

Στην χθεσινή, Κυριακάτικη, βραδυά στο "Γρυπάρειο" είχα γράψει λίγα λόγια, ήδη πριν από λίγες μέρες εδώ. Διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Γυναικών της Μυκόνου και το Δίκτυο "ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S.", για να κλείσει εορταστικά ένα πενθήμερο εκδηλώσεων και ενημέρωσης για το περιβάλλον.
Ένα εξαιρετικό τρίο μουσικών, που αποτελείτο:
Από τον πιανίστα και συνθέτη Γιάννη Αναστασόπουλο...
Την Μαρία Δελλή...

... στο ακορντεόν...

... και τον Δημήτρη Μακρή...

... στην κιθάρα...

... συνόδευσαν την τραγουδίστρια - και Μυκονιάτισσα - Κα Κατερίνα Θωμαΐδου...

... σε ένα ολοκληρωμένο μουσικό πρόγραμμα, με τίτλο "Να ξαναβρούμε τ' όνειρο" και με τραγούδια ελληνικά και ξένα.
Εξαιρετικές μελωδίες, γεροδεμένο και συγκροτημένο το τρίο των μουσικών, θεατρική ερμηνεία των τραγουδιών από την Κα Θωμαΐδου, με φωνή δουλεμένη και άρθρωση καθαρή. Ίσως, κατά την ταπεινή γνώμη ενός απλού ακροατή, να ήταν λίγο πιο teatrale απ' ό,τι έπρεπε ή απ' ό,τι "σήκωναν" τα τραγούδια η ερμηνεία της Κας Θωμαΐδου. Ωστόσο, σίγουρα φανερή η γερή προπαρασκευή της και κι ακόμα πιο φανερό το συνολικά θετικό τελικό αποτέλεσμα.

Όμορφη μουσική και ποίηση, ήχοι οικείοι, μουσική ακουστική, φτιαγμένη, δηλαδή, στα μέτρα του ανθρώπινου αυτιού... Και δίκαιο το γενναίο χειροκρότημα στο τέλος της εκδήλωσης, έκδηλη η ικανοποίηση των παρευρισκόμενων!
Και γι' αυτό είναι κρίμα που ανάμεσα στο κοινό δεν υπήρχαν νέα παιδιά, μαθητές, έφηβοι του νησιού, αγόρια και κορίτσια...
Όπως είπαμε, όμως, είναι ακόμη πολλά αυτά που μπορεί και που πρέπει να γίνουν από τον Δήμο Μυκονίων, ώστε να επιτύχει τον σκοπό της η γενναιόδωρη στάση της Κυρίας Σοφίας Γρυπάρη και να παίξει τον σπουδαίο ρόλο του το "Γρυπάρειο", για την καλώς νούμενη ανάπτυξη της Μυκόνου... την ανάπτυξη, που πραγμτικά έχει ανάγκη το νησί κι οι νέοι του!..

Δεν υπάρχουν σχόλια: