Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Capoeira στον Γυαλό


Καθώς γράφω αυτές τις γραμμές, έχω ακόμα στ' αυτιά μου τον ήχο των οργάνων, που πάνω στον ρυθμό τους πάτησαν τα μέλη της Ομάδας Capoeira κι έκαναν μιαν απίστευτης αρμονίας επίδειξη στον Γυαλό, το περασμένο Σάββατο, 10 Ιουλίου.



Ήταν ώρα ηλιοβασιλέματος γλυκειά, που φώτιζε τα πρόσωπα των νεαρών ανδρών και γυναικών, που μετείχαν στην επίδειξη και χάρισαν ένα θέαμα απροσδόκητο στους περαστικούς από τον Γυαλό.








Για να πω την αλήθεια, δεν ήξερα πολλά για την Capoeira, αλλά τα παιδιά του Αθλητικού Συλλόγου Παγκρατίου Αθλήματος "Η Μύκονος", που με ειδοποίησαν έγκαιρα για την εκδήλωση, ήταν πρόθυμα να εξηγήσουν τα πάντα επί τόπου σ' όσους ενδιαφέρονταν. Στον Σύλλογο λειτουργεί έτσι κι αλλιώς ειδικό Τμήμα Capoeira κι έχουν όλοι εντρυφήσει στο κομμάτι αυτό της Βραζιλιάνικης παράδοσης - όσο εμείς, οι υπόλοιποι, επικεντρωνόμαστε σ' εκείνο το άλλο κομμάτι της ίδιας παράδοσης, που έχει να κάνει με την ιερή Copa Cabana, με τις Κρεολές, με το Καρναβάλι του Ρίο!!!

Η Capoeira, λοιπόν, σύμφωνα με το σχετικό λήμμα της Wikipedia, είναι μια μορφή τέχνης, που συνδυάζει στοιχεία από πολεμικές τέχνες, μουσική και χορό. Αναπτύχθηκε ήδη από τον 16ο αιώνα στην Βραζιλία από σκλάβους προερχόμενους από την Αφρική κι έφθασε σήμερα να γίνει δημοφιλής σ' όλον τον κόσμο.

Προθέρμανση
 

Όσοι μετέχουν σχηματίζουν έναν κύκλο...



 κι "αγωνίζονται" ή, μάλλον, διαγκωνίζονται





 ενώ ταυτόχρονα τραγουδούν και κινούνται με τρόπο ακροβατικό στον ρυθμό μουσικών οργάνων, όπως το berinbau...







ή ένα τυμπανάκι, που θα μπορούσε νάναι και τουμπάκι Μυκονιάτικο!!!





Τα "χτυπήματα" είναι κυρίως λακτίσματα και κεφαλιές, χωρίς, σε ορισμένες μορφές Capoeira, να αποκλείονται οι αγκωνιές, οι γροθιές, τα χαστούκια και άλλα, που, πάντως, δεν είδαμε στην πολύ φιλική για τους χρήστες επίδειξη του Γυαλού.

                           












Ήταν όμορφο, λοιπόν, και εξόχως διαφορετικό το απόγευμα του Σαββάτου στον Γυαλό... Δεν είμαι βέβαιος ότι μπορώ τώρα να πάω να μάθω Capoeira, αλλά ένα τυμπανάκι θα μπορούσα να μάθω να το ψιλοπαίζω!!!


Υ.Γ.: Μ' αφορμή την ανάρτηση αυτή, οι υπεύθυνοι του Συλλόγου είχαν την καλωσύνη
να μου στείλουν μερικά ενδιαφέροντα και χρήσιμα στοιχεία για τον Σύλλογο και τις δραστηριότητές του.
Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1995 από τον Αρτέμη Μιχαηλίδη με την επίσημη επωνυμία 'Αθλητικός Σύλλογος Παγκρατίου Αθλήματος "Η Μύκονος"' και προσφέρει προγράμματα Wing Chun, Capoeira, Παγκρατίου και Brazilian Jiu-Jitsu.
Η συνδρομή για την συμμετοχή στα προγράμματα είναι 60 ευρώ τον μήνα, αλλά παραδίδονται δύο μαθήματα δωρεάν σε κάθε τέχνη, ώστε να επιλέξει κανείς τι του ταιριάζει καλύτερα.
Οι τηλεφωνικοί αριθμοί επικοινωνίας είναι 6976 991532 και 6947 668719.
Οι εγκαταστάσεις του Συλλόγου βρίσκονται στην περιοχή Πυργί, πάνω στον δρόμο, δηλαδή, που οδηγεί προς το SUPER PARADISE, στην πλευρά του COCO CLUB, λίγο πριν από την επιβλητική εκκλησία της Αγίας Μαρίνας.   

7 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Γιατί όχι και καποέιρα, αρκεί να με αφήσουν να διαλέξω ποιό παιδί θα μου μάθει;)

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ηφαιστίωνα, νομίζω ήρθε η ώρα να ζητήσεις μετάθεση στην Μύκονο ή μετάταξη σε Υπηρεσία, που να έχει κενές θέσεις στην Μύκονο!!!
;-)

Hfaistiwnas είπε...

χαχαχαχα είναι πολύβουη για μένα, ειδικά τους θερινούς μήνες! χαχαχαχα! Αν ποτέ μου δοθεί η ευκαιρία όμως,θα το σκεφτώ..

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ηφαιστίωνα, είσαι αδιόρθωτος!!!
;-)

Margo είπε...

Μα που ήμουν εγώ;;;;;;
Τι άλλο θα μάθω από εσένα Asteroid;
Θα αρχίσω να παίρνω τους δρόμους, σαν πολύ δε κάθισα στο βορνά ακρωτήρι:)

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Θάρθω στο βορνά, να σε ξεσηκώσω, μου φαίνεται, καμμιά μέα... Και θα πάρουμε και τα παιδιά μαζί - αλλιώς δεν γίνεται! Τι, δηλαδή; Θα περιμένεις να ενηλικωθούν, για να κυκλοφορήσεις;
;-)

capoeirasoueu είπε...

Η capoeira είναι μια τέχνη που αξίζει κάποιος να ασχοληθεί ανεξαρτήτου ηλικίας ή σωματικής διάπλασης. Δεν πρέπει να μας φοβίζει κάτι τέτοιο γιατί μιλάμε για μια κουλτούρα αρκετά διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Συνήθως μας λένε μην κάνεις το ένα ή το άλλο γιατί δεν είσαι αρκετά καλός κτλ. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στην capoeira,απευθύνεται πραγματικά σε όλο τον κόσμο που μπορεί να δει τα ωραία πράγματα στην ζωή. Πόσο μάλλον αν μπορεί να τα δεί ζώντας σε ένα πανέμορφο νησί όπως είναι η Μύκονος!