Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Για την Μύκονο - αλλά όχι μόνο...

Λίγα λόγια για μια καινούρια Μύκονο - και όχι μόνο Μύκονο - που όλοι χρειαζόμαστε... Και μια έκκληση προς τους νέους - αλλά και πάλι όχι μόνον της Μυκόνου!..


Σημείωση: Παραπομπή στο ανοιχτό blog προβληματισμού της "Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μυκόνου" - ΚΕΠΟΜ.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Αν η "Μύκονος" είναι ένα επιτυχημένο brand και μάλιστα λαμπερό και επιθυμητό, είναι μεγάλη βλακεία να μη διαθέτει στη βεντάλια της παρά μόνο ένα προϊόν: τον τουρισμό και, μάλιστα, τον τουρισμό όπως τον έχει αναπτύξει μέχρι σήμερα.

Αυτό λένε όλοι οι κανόνες μάρκετιγκ, έτσι κι αλλιώς. Τόσο τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, που αναφέρεις στο σημείωμα σου, όσο βιοτεχνικές μονάδες μεταποίησης, παραγωγή ειδών πολυτελείας ή και ειδών ευρείας κατανάλωσης και όχι κατ' ανάγκην τουριστικών σουβενίρ, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν κάτω από το brand (προϊοντική ταυτότητα) "Μύκονος" και να αποτελέσουν για το νησί πολύ μεγάλη πηγή εσόδων.

Το ζήτημα δεν είναι να "δαιμονοποιηθεί" ο τουρισμός αλλά να διαφυλαχτεί και να ανέβει το επίπεδο του. Όχι να γίνει ακόμα πιο λαμπερή η Μύκονος, αλλά να γίνει πιο επιθυμητή από περισσότερους ανθρώπους που θέλουν να επισκεφτούν ένα όμορφο μέρος -από τα ωραιότερα του κόσμου- και όχι γιατί είναι μια πλωτή εξέδρα ξεφαντώματος και κραιπάλης, χτισμένη από άκρη σε άκρη.

Και φυσικά οι νέοι άνθρωποι της Μυκόνου, που εν πάση περιπτώσει δεν είναι πια υποχρεωμένοι να ξεκινήσουν από το ίδιο δύσκολο σημείο που ξεκίνησαν οι γονείς και οι παππούδες τους, που έχουν σπουδάσει και δεν έχουν πεινάσει, αυτοί είναι που πρέπει να πάρουν στην πλάτη τους τη διαφύλαξη αυτής της τεράστιας περιουσίας που λέγεται "Μύκονος".

Βέβαια, είναι πολλά τα λεφτά!.. Αυτή η δυσοίωνη διαπίστωση, φίλε μου, συχνά περιγράφει τον λόγο που κάτι δεν μπορεί να γίνει! Στην περίπτωση της Μυκόνου, όμως, ίσως μπορεί να γίνει μια εξαίρεση... Εννοώ, δηλαδή, ότι ναι είναι πολλά τα λεφτά και, έτσι, φτάνουν για όλους και, επιπλέον, μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα και πιο ασφαλή.

Κανείς δεν βγαίνει κερδισμένος αν κρατάει όλα του τα αυγά σε ένα καλάθι και, επιπλέον, το είδος της τουριστικής ανάπτυξης που εφαρμόζεται στην Μύκονο, έχει αρχίσει, πια, να την καταστρέφει...

Άργησα να πειστώ για να γίνω φίλος της Μυκόνου και αυτό χάρη σε σένα. Στο σημείο που βρίσκεται βρίσκω λόγους για να τη συμπαθήσω αλλά και άλλους τόσους ή και περισσότερους για να είμαι επιφυλακτικός απέναντι της. Το που θα καταλήξω εξαρτάται, τελικά, από το δρόμο θα διαλέξει η Μύκονος...