Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Δεκαπενταύγουστος στην Παναγία την Τουρλιανή








Η Παναγία η Τουρλιανή, στην Άνω Μερά της Μυκόνου, είναι μία από τις 3-4 πιο σημαντικές Παναγίες των Κυκλάδων, που εορτάζεται με κατάνυξη, λαμπρότητα και καθολική συμμετοχή των Μυκονιατών όχι μόνον τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά και στα εννιάμερα της Παναγίας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Δεκαπενταύγουστο στολίζεται κανονικά και προσκυνάται ο Επιτάφιος της Εκκλησίας με  εικόνα της Παναγίας, όπως φαίνεται, άλλωστε, και εδώ:



Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε χρόνο η κέρινη εικόνα της Παναγίας μεταφέρεται το πρώτο Σάββατο της Σαρακοστής με λιτανεία από το μοναστήρι της Άνω Μεράς στην Μητρόπολη της Χώρας της Μυκόνου, όπου και παραμένει για 40 μέρες, μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου, οπότε και πάλι επιστρέφει στην θέση της, για τον λαμπρό εορτασμό του Πάσχα, που ακολουθεί.





Η Μονή ιδρύθηκε το 1542 σε θέση, όπου προϋπήρχε παλαιά εκκλησία των Εισοδίων της Παναγίας. Στα 1757 - 1767 η Μονή, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, ανακαινίσθηκε από τον ιερομόναχο Ιγνάτιο Μπάσουλα και απέκτησε την σημερινή της μορφή.
Το αξιοθαύμαστο ξυλόγλυπτο μπαρόκ τέμπλο του τρίκλιτου ναού, ο επισκοπικός θρόνος και ο άμβωνας (τέλη 18ου αι.) λέγεται ότι κατασκευάστηκαν στην Φλωρεντία, ενώ οι ωραίες εικόνες του τέμπλου ανήκουν στον αγιογράφο Ιωάννη, "τον εκ Κερκύρας".




Το εντυπωσιακότερο αρχιτεκτονικό στοιχείο είναι η πρόσοψη της εκκλησίας, με το μαρμάρινο πανύψηλο κωδωνοστάσιο και η επίσης μαρμάρινη βρύση, στον κλειστό περίβολο - χαρακτηριστικά δείγματα της παραδοσιακής μαρμαρογλυπτκής των Κυκλάδων και τα δύο.



Κατά την παράδοση το Μοναστήρι της Παναγίας Τουρλιανής κτίστηκε από φυγάδες Μοναχούς της Αρχόντισσας Πάρου, που ζήτησαν άσυλο στο νησί της Μυκόνου. Οι Μοναχοί κατέφυγαν στο άνω μέρος του νησιού, στον μικρό ναό της Παναγίας, όπου υπηρετούσε η Μοναχή Τούρλη.
Ως προς την εικόνα, λέγεται πως βρέθηκε να πλέει στην παραλία του νησιού, κοντά στον ορμίσκο του Τούρλου, στη δυτική πλευρά του νησιού, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Χώρας της Μυκόνου και θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.
Η Μονή υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

This site is a walk-through for all the information you wanted about this and didn' t know who to ask. Look here, and you' ll definitely find it.