Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Το πνεύμα του πελεκάνου - και το σώμα του έργου της Βιβής Χανιώτη




Για το πνεύμα του πελεκάνου και τον συμβολισμό του μιλήσαμε πριν από 3-4 μέρες σ' αυτό το blog.
Από χθες, όμως, 21 Μαΐου, Κωνσταντίνου και Ελένης, που εγκαινιάσθηκε στην SCALA SHOP GALLERY, στο Ματογιάνι, η Έκθεση της Βιβής Χανιώτη με θέμα τον δημοφιλή αυτόν Μυκονιάτη, μπορούμε πια να μιλάμε και για το σώμα του...  Για το σώμα του με χρώματα και λεπτομέρειες, έτσι όπως μοναδικά το είδε η φωτογράφος και μας το παρουσιάζει. 


Η φωτογράφηση του πελεκάνου στον Γυαλό, μολονότι μπορεί να μοιάζει εύκολη υπόθεση, δεν είναι και τόσο. Το πουλί είναι πολυφωτογραφημένο, αεικίνητο και συχνά στρεσαρισμένο από τον κόσμο γύρω του. Μια καλλιτεχνική προσέγγιση, όπως αυτή, που έφερε σε πέρας η Βιβή Χανιώτη θέλει έμπνευση, χρόνο και επιμονή. Κι είμαι βέβαιος πως θα νοιώθει τώρα μεγάλη χαρά που οι κόποι της ανταμείφθηκαν και που το αποτέλεσμα την δικαίωσε πλήρως. 
Η υπαινικτική ματιά της φωτογράφου, μέσα από τα πρωτότυπα και εμπνευσμένα καδραρίσματα, που φαίνονται καθαρά ακόμα και σ' αυτές τις πρόχειρες φωτογραφίες από τα χθεσινά εγκαίνια, ξεπερνάει κατά πολύ την τουριστική εικόνα της πασίγνωστης, εμβληματικής, "μασκώτ" της Μυκόνου. Το σώμα του φωτογραφικού έργου της Βιβής Χανιώτη αγκαλιάζει για πρώτη, νομίζω, φορά με τόση στοργή και χρώματα γλυκά την τρέχουσα μετενσάρκωση του "Πέτρου", μας ανεβάζει στα φτερά του και μας παίρνει μαζί σε ένα χαλαρό πέταγμα πάνω από τον Γυαλό, τα καλντερίμια της Χώρας, τους Κάτω Μύλους, την Αλευκάντρα, όλα του τα στέκια...
Οι φωτογραφίες είναι τυπωμένες σε καμβά με πρωτοφανή και προφανή επιτυχία! Το τύπωμα μένει απόλυτα πιστό όχι μόνο στις δύσκολες λεπτομέρειες και στις λεπτές αποχρώσεις του θέματος, αλλά και στην ουσία της φωτογραφικής αποτύπωσης. Παραμένουν φωτογραφίες και κλασική φωτογραφική τέχνη, με τον τελαρωμένο καμβά να δημιουργεί την αίσθηση ενός ολοκληρωμένου έργου τέχνης, που πάει πέρα από την φωτογραφία.  



Η Φρατζέσκα Χανιώτη, αριστερά, με την φωτογράφο Βιβή Χανιώτη: εξαδέλφες, φίλες, συνεργάτιδες, με κοφτερό μάτι και και καλλιτεχνικό ένστικτο κι οι δύο. Δούλεψαν μαζί πάνω στο σώμα του φωτογραφικού έργου, στο concept και στο στήσιμο μιας από τις πιο πρωτότυπες Εκθέσεις φωτογραφίας στο νησί...   


... για να πάρει, κατόπιν, την σκυτάλη ο Δημήτρης Ρουσουνέλος και να φιλοξενήσει τα έργα στο προσωπικό του δημιούργημα, την SCALA SHOP GALLERY, στο πιο νευραλγικό σημείο, πάνω στο Ματογιάνι.


Αν σας φέρει ο δρόμος σας στην Μύκονο μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, μέχρι τις 31 Μαΐου, που θα διαρκέσει η Έκθεση, μη αμελήσετε να κάνετε μια στάση και να δείτε τον γνωστό σας πελεκάνο μέσα από μιαν άλλη, πολύ διαφορετική, ματιά. Πιστέψτε με: δεν θα το μετανοιώσετε!   





Κι αν τυχόν πετύχετε στην Γκαλερί και τον ίδιο τον Δημήτρη, ζητήστε του να σας τρατάρει από το κελάρι του ένα ποτήρι από το (μονα)δικό του λευκό κρασί, που απελευθερώνει ξαφνικά κι απρόσμενα στον ουρανίσκο όλες τις μυρωδιές της Μυκόνου και τα μεράκια του οινοποιού!.. 
Πιστέψτε με και σ' αυτό...

3 σχόλια:

orfia είπε...

Πρεπει να το αγαπας πολυ αυτο το νησι για να γραφεις τοσο γλυκα...για τα δρωμενα σε αυτο..!!
Η εκθεση πρεπει οντως να εχει μεγαλο ενδιαφερον ακομη και απο μακρια..!

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που σε κέρασα με το ζόρι λοιπόν κι άμποτε (άσχετο αυτό) να φάμε μαζί ένα βράδυ στο El Greco που έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να σου το λέω έχει την πιο αγαπητική κουζίνα στο νησί χάριν του Ριζόπουλου! Αλλά στο φαΐ εσένα σε παρασύρει ο συρμός!

Παρεμπιπτόντως κερδίσατε επαξίως ένα μπουκάλι λευκό ή ένα κόκκινο που είναι και καλύτερο!

Για τη Βιβή και τη δουλειά της τα είπες όλα!
Θενκς Γιάννη μας.

Dimitris Rousounelos είπε...

O ανώνυμος είναι ...επώνυμος
Δ. Ρουσουνέλος