Με κάθε ευκαιρία λέω σ' όλους πως το Internet δεν είναι παρά μια αντανάκλαση του πραγματικού κόσμου γύρω μας. Όλα τα καλά και τα κακά στον κόσμο μας, ακόμα και στον προσωπικό μας μικρόκοσμο, έχουν στο Διαδύκυο το είδωλό τους, το αντίστοιχό τους.
Και καθώς ο κόσμος γύρω μας γίνεται όλο και πιο περίπλοκος, καθώς όλοι μας έχουμε όλο και περισσότερες ανάγκες κι απαιτήσεις, τα διαδικτυακά μέσα κάνουν αυτόν τον κόσμο πιο προσιτό κι εύχρηστο σε όλους, ταχύτερα, ευχερέστερα προσβάσιμο.
Τα κοινωνικά δίκτυα, όπως είναι το FACEBOOK, που με τόση προχειρότητα δαιμονοποιείται, αλλάσχεδόν όλοι μετέχουν σ' αυτό, δεν είναι καθ' εαυτά ούτε καλά ούτε κακά.
Απλώς γίνονται καλά ή κακά, ανάλογα με την χρήση, που εμείς, οι χρήστες, τους κάνουμε, ανάλογα με το πώς τα αξιοποιούμε - και, ασφαλώς, η σωστή και πλήρης αξιοποίησή τους προϋποθέτει να γνωρίζουμε την φύση και τα όριά τους, να γνωρίζουμε τι μπορούν να κάνουν και πώς.
Τα προσωπικά μας δεδομένα κινδυνεύουν από το FACEBOOK όσο κι από έναν φίλο, τον οποίο κρίναμε λάθος και τον οποίο εμπιστευθήκαμε χωρίς να πρέπει, χωρίς να το αξίζει.
Με σωστή κρίση και χρήση, τα κοινωνικά δίκτυα προβάλλουν προσωπικότητες και έργα, ευνοούν την διάδοση της πληροφορίας, διυλίζουν τον προβληματισμό και μπορούν μέσα από τις διαδικασίες αυτές να φέρουν κοντά ανθρώπους με κοινό σκοπό και στόχο, μπορούν ακόμα και να επιτύχουν στόχους.
Τα γράφω αυτά, έχοντας τώρα στον νου την Σελίδα "Μυκονιάτες" του FACEBOOK. Μου φαίνεται πως οι Διαχειριστές της δίνουν εδώ ένα θετικό δείγμα χρήσης κοινωνικού δικτύου. Και το λέω αυτό, γιατί δεν είναι διόλου αμελητέο για μια μικρή τοπική κοινωνία να συναθροίζονται σε μιαν ιστοσελίδα 700 άτομα και επώνυμα να μοιράζονται μεταξύ τους τα τοπικά νέα, τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες, τις καταγγελίες και ό,τι άλλο προκύπτει κάθε φορά.
Δεν είναι ανάγκη να συμφωνεί κανείς με όλα όσα γράφονται, όπως, άλλωστε, δεν συμφωνούμε ούτε με όλα όσα πιστεύουν οι φίλοι μας ούτε με όλα όσα γράφει η εφημερίδα μας. Σημασία, νομίζω, κυρίως έχει να λέγονται και να γράφονται πράγματα δημόσια, να κυκλοφορούν ιδέες και προβληματισμοί και να υπάρχει άμεσα η δυνατότητα του αντίλογου και μέσα από αυτόν, η δυνατότητα του ελέγχου της ακρίβειας και της αξιοπιστίας όσων γράφονται κι όσων τα γράφουν. Με λίγα λόγια σημασία έχει η δυνατότητα της συνάθροισης στην ψηφιακή αυτή Αγορά και η συμμετοχή, η επώνυμη συμμετοχή, με το θάρρος της γνώμης, που έχει ο καθένας, με την ικανότητα της κρίσης του και με την αξιοπρέπειά του.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση των "Μυκονιατών" του FACEBOOK διακρίνω, ωστόσο, ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον στοιχείο: το γεγονός ότι η σελίδα συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων. Μολονότι τούτο είναι γενικά φυσικό για ένα δίκτυο, όπως το FACEBOOK, δεν πρέπει να μας διαφεύγει η ειδική σημασία του, καθώς όσοι ενδιαφέρονται μπορούν συχνά να βρουν εδώ διατυπωμένες ολοκάθαρα τις απόψεις και τα αισθήματα των νέων Μυκονιατών για τον τόπο τους, την ανησυχία τους για το μέλλον του νησιού, την αγανάκτησή τους για τις κάθε λογής παραβάσεις ή παρατυπίες, που μένουν ατιμώρητες με την ανοχή ή την συνενοχή όλων ή πολλών, τέλος πάντων.
Ειδικά όσοι δεν είμαστε ντόπιοι ή όσοι δεν κατοικούμε μόνιμα στο νησί δεν έχουμε συχνά - καλύτερα, δεν έχουμε ποτέ! - την δυνατότητα να ανοίξουμε μια πόρτα, να μπούμε με την μία σε έναν χώρο συνάθροισης νέων ανθρώπων και να διαπιστώσουμε από πρώτο χέρι ότι τελικά η ανθρωπογεωγραφία της Μυκόνου δεν είναι ούτε μόνον ούτε πάντα αυτή, που μονόπλευρα παρουσιάζεται στον Τύπο, στα blogs των ενηλίκων, στην Τηλεόραση. Οι νέοι Μυκονιάτες των 20 και των 30 χρόνων υπάρχουν, ζουν στην Μύκονο ή την επισκέπτονται τακτικά, δεν ασχολούνται αναγκαστικά όλοι με τον τουρισμό ούτε κι όλοι στοχεύουν στο εύκολο καλοκαιριάτικο χρήμα, συναναστρέφονται ο ένας τον άλλον, παρατηρούν γύρω τους και καταγράφουν, ανησυχούν όσο και πολλοί άλλοι για την πορεία του νησιού, σημειώνουν όσα τους αρέσουν κι όσα όχι, τιμούν την παράδοση, συμμετέχουν σ' αυτήν, προσπαθούν να την μεταδώσουν...
Κι όποιος τυχόν αμφιβάλλει δεν έχει παρά να κάνει μιαν επίσκεψη στην σελίδα τους...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου